Aktier med högst direktavkastning 2011

nedan är hämtad på Avanza och jag tror dom missat många bolag som tex Björn Borg och Astra tex.
Aktierna som har
högst direktavkastning
Publicerad: 2011-02-18 15:53
BÖRSEN: Börsbolagen har varit oväntat frikostiga med sina föreslagna utdelningar. I kombination med fallande kurser i år innebär det stigande direktavkastningar. Här är listan på högavkastarna.
Om lönsamheten över lag har varit en källa till besvikelse i bokslutsrapporterna så har utdelningarna i många bolag istället överraskat positivt. Bland de bolag som SME Direkt ställer samman prognoser för har utdelningarna ökat med 22 procent jämfört med för ett år sedan och utdelningarna har varit 4,6 procent högre än väntat.
Störst positiv överraskning när det gäller utdelningarna har olje- och verkstadsbolagen bjudit på, med utdelningar som hittills överstigit förväntningarna med drygt 20 respektive 18 procent. Verkstadsbolagen är även den sektor där bolagen ökat utdelningarna mest jämfört med året innan, upp 84 procent enligt SME Direkts sammanställning.
Det är dock inte bland verkstadsbolagen man hittar aktierna med högst direktavkastning. På den listan återfinns istället teleoperatörer, dagligvarubolag, byggbolag och it-konsulter.
Bäst direktavkastning av de bolag som hittills rapporterat bjuder för närvarande Tele2 på. Extrautdelningen på hela 21 kronor per aktie lyfter den totala utskiftningen till 27 kronor vilket med dagens aktiekurs innebär en direktavkastning på hela 18,7 procent.
Electragruppen är ett bolag som återfanns på andraplats när vi ställde samman denna lista för ett år sedan. Årets föreslagna utdelning på 5 kronor är 3 kronor lägre än för ett år sedan, men kursen har backat och direktavkastningen är nästan i nivå med för ett år sedan.
Överhuvudtaget är det många bolag som fanns bland de högsta direktavkastarna för ett år sedan som dyker upp även på årets topplista så här långt. Dit hör bland andra Svedbergs, Avega, Betsson, Connecta, Softronic, Orc Software, Lovisagruvan, Diös och Skanska.
Vi har hittat 23 bolag bland dem som lämnat sina bokslut, och där utdelning väntas i vår, som ger en direktavkastning på mer än 5 procent. Säkert finns dock ett antal bolag som vi missat.
Att ge en hög utdelning varje år bidrar till att hålla uppe kursen i en aktie eftersom direktavkastningen blir väldigt lockande om aktien faller för mycket. Att köpa bolag som successivt höjer sina utdelningar innebär också en stigande direktavkastning för dig som investerare, räknat på din inköpskurs, för varje år som går.
Att idag kortsiktigt köpa exempelvis Tele2 bara för att få tillbaka 18 procent av insatsen till våren kan ju tyckas vara lite poänglöst. Det finns dock de som hävdar, med visst stöd i empirin, att aktier rent generellt har en tendens att leta sig tillbaka upp mot de kursnivåer som rådde innan utdelningen drogs. En tänkbar orsak till det kan vara att investerare gärna ser till p/e-tal, som ju plötsligt faller när utdelningarna dras, och bortser från krympande eget kapital.
Det är dock inte alla aktier som återhämtas och några procents extra utdelning kan snabbt ätas upp av kursfall om inte bolaget i sig också går bra. Den som exempelvis köpte Odd Molly på 80 kronor i december har fortfarande gjort en förlustaffär om aktien säljs idag trots den höga direktavkastningen.
För att få del av utdelningen måste du vara registrerad som ägare till aktien på den så kallade avstämningsdagen. Den infaller vanligen samma dag som, eller några dagar efter, bolagsstämman. Viktigt att komma ihåg är också att det tar några dagar innan du blir registrerad som ägare så säkrast är att ha några dagars marginal till avstämningsdagen.
Dagen efter avstämningsdagen handlas aktien utan rätt till utdelning och ska då allt annat lika backa med lika mycket.
Här är de 25 aktierna som ger högst direktavkastning bland de som rapporterat hittills:
Tele2 18,7%
Electra Gruppen 10,6%
Skanska 9,5%
Enea 9,5%
Lovisagruvan 8,9%
Bilia 8,6%
Novotek 7,5%
Done 7,1%
Connecta 6,3%
Orc Software 6,1%
NCC 6,0%
Odd Molly 6,0%
Avega Group 6,0%
Hakon Invest5,8%
Softronic 5,6%
Svedbergs 5,6%
Betsson 5,5%
Phonera 5,4%
Billerud 5,3%
Telia Sonera 5,2%
Duni 5,1%
Dagon 5,0%
Axfood 5,0%
Sweco 4,9%
Peab 4,9%


Här är de 26 aktierna som ger högst direktavkastning bland de som rapporterat hittills:
(till fredagens stängningskurs).

Tele2 18,7%
Electra Gruppen 10,6%
Skanska 9,5%
Enea 9,5%
Lovisagruvan 8,9%
Bilia 8,6%
Novotek 7,5%
Srj 7,17%
Done 7,1%
Astra 6,6%
Connecta 6,3%
Orc Software 6,1%
NCC 6,0%
Odd Molly 6,0%
Avega Group 6,0%
Hakon Invest 5,8%
Softronic 5,6%
Svedbergs 5,6%
Betsson 5,5%
Phonera 5,4%
Billerud 5,3%
Telia Sonera 5,2%
Duni 5,1%
Dagon 5,0%
Axfood 5,0%
Sweco 4,9%
Peab 4,9%

Björn borg kommer säkert läggas till på listan snart.

Nu blir det lättare att förstå varför jag swingar Tele2, om kursen faller ökar
direktavkastningen ännu mer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0